The Blog


X-Men: Days of Future Past – Een vooruitblik

Dit jaar komt misschien wel de grootste superheldenfilm ooit uit. Met deze uitspraak bevind ik mij waarschijnlijk op gevaarlijk terrein. Want voor velen is dat The Avengers. Welke film grootser zal zijn dat laat ik liever in het midden. Feit is wel dat X-Men: Days of Future Past één van de grootste en meest ambitieuze comic verfilmingen ooit is. Maar gaat deze film ook goed worden? Mijn verwachting zijn voorzichtig positief. Waarom voorzichtig? Dat ga ik je in het kort uitleggen.

De X-Men films zijn begin deze eeuw enorm goed van start gegaan. De eerste twee X-Men verfilmingen zijn dan ook twee erg puike films. Samen met Spider-Man hebben deze films ervoor gezorgd dat comic verfilmingen nieuw leven in werd geblazen. Het kon dan ook niet op. Meer superhelden werden van stal gehaald en de films werden grootser en grootser. En dat pakt niet altijd even goed uit.

 

Hoewel de derde X-Men film een enorm groots spektakel was (er werd een fantastische verhaallijn uitgekozen en er kwamen meer mutanten in voor dan de eerste twee films bij elkaar) werd de film alles behalve positief ontvangen. Noch de recensies noch de fans waren te spreken over de film. Op zich is de film best vermakelijk, maar in vergelijking met de eerste twee delen verbleekt hij. Daar is één hele duidelijke reden voor. De film deed geen eer aan het bronmateriaal. De makers hadden net iets teveel creatieve vrijheid genomen. Het voelde gewoon niet als een X-Men film.

Toch bracht de film enorm veel geld in het laatje. En Hollywood is Hollywood niet als daar niet nog een vervolg op moet komen. Probleem was dat de belangrijkste kern van het X-Men team gedood was in X-Men: The Last Stand. Dus pakte men het meest populaire karakter (Wolverine) en maakten ze een nieuwe film. Hoewel de film wat kleinschaliger werd aangepakt, want dat zou de reden zijn waarom deel 3 niet zo goed werd ontvangen, was ook Wolverine Origins geen succes bij de critics en de fans. Wederom lag dit aan exact hetzelfde als bij X-Men: The Last Stand, het bronmateriaal werd geen eer aangedaan.

Maar er werd met deze film nog een probleem gecreëerd. De continuïteit werd doorbroken. Waar bij de Marvel Studios een vast team van schrijvers ervoor zorgt dat alle verschillende films/ verhaallijnen goed aan elkaar gekoppeld worden hadden ze bij Fox zoiets van, boeiend zolang er maar geld verdiend wordt. Maar de fans en de critics die konden het alles behalve waarderen. Niemand kon de verhaallijnen van de X-Men films nog echt volgen. Dus wat doet Hollywood in zo’n geval. Rebooten! En zo werd X-Men: First Class in het leven geroepen. Hoewel reboot? Volgens Fox had wel degelijk te maken met de andere films. Want ja, zij zagen ook wel hoe Marvel het aanpakte. Zoiets wilde Fox ook wel. Dus werd er bedacht (terwijl de tweede solo film van Wolverine allang in productie was) dat alle films maar eens aan elkaar gekoppeld moesten worden. Wat nu resulteert in een chaos qua tijdlijn. Hoe groot die chaos is laat het volgende filmpje goed zien:

 

Ondanks deze chaos probeert Fox toch ergens een continuïteit te creëren. En daar is op zich niets mis mee. Want laten we wel wezen, in comics kan ook alles, waarom niet in de films. Ik verwacht dan ook dat ze het net als in de comics uit gaan leggen door middel van parallelle universums. Hoe ze dat gaan doen? Daar heb zo mijn theorieën over, maar die zijn voor een andere keer. Beter kunnen we het hebben over hoe het nu met Days of Future Past zit.

Aan het einde van The Wolverine werd er al naar geteased. Persoonlijk vond ik het geweldig om te zien hoe één van de meeste bekende en beste verhaallijnen vorm begon te krijgen. Natuurlijk was het enorm leuk om Patrick Stewart en Ian McKellen weer te zien. Maar wat interessanter was, is dat ze het cinematic X-Men universum voor het eerst als groter geheel lieten zien. Voor het eerst werden de films aan elkaar gekoppeld. En dat is ook meteen een reden waarom Days of Future Past een succes kan worden. De losse verhalen worden naar één groot verhaal gebracht.

Een ander punt waarom ik verwacht dat deze film geweldig gaat worden is door alle verschillende mutanten die erin voor gaan komen. Zowel de jonge als oude versies. Maar zo’n gigantische cast, is dat niet vragen om moeilijkheden? Misschien, maar allereerst verwacht ik dat ze wel iets geleerd hebben. Daarnaast weet Bryan Singer beter dan welke regisseur dan ook wat hij moet doen met de X-Men. Als fan kent hij de karakters beter dan wie dan ook. Ook hoeft de grote cast niet nogmaals opnieuw geïntroduceerd te worden. Ja er komen veel nieuwe mutanten bij maar het grootste deel kennen we al, zoals je hieronder kan zien in de bijzondere covers van Empire Magazine.

6XVh8jA

Een andere reden waarom deze film zo goed als zeker gaat slagen is dat iedereen van de cast, in vergelijking met The Last Stand, daadwerkelijk goed kan acteren. En dan is het verhaal natuurlijk iconisch. Naast dat er volop actie in zit, is het misschien het meest politieke verhaal dat de X-Men kent. Het is niet voor niets dat er al volop vervolgverhalen zijn gemaakt. The Sentinals, de grootste vijand van de X-Men (en mensheid), staan al jaren op het verlanglijstje van de fans (ik tel die korte scène uit X-Men: The Last Stand niet mee). Zij vormen een zeer interessante en bijzondere vijand. Dat kan haast niet mis gaan.

Tot slot zal deze film fantastische nieuwe deuren openen naar toekomstige X-Men films. Zo is het vervolg op deze film al aangekondigd, X-Men: Apocalypse. Maar ook zijn er hardnekkige geruchten voor een X-Force film. Wat niet zo raar is aangezien in Days of Future Past de helft van die cast al geïntroduceerd wordt. Voor Fox staat er dus nogal wat op het spel dat deze film een succes wordt. Het kan de toekomst van hun eigen cinematic X-Men universum bepalen. Ze zullen er dus alles aan doen om ervoor te zorgen dat deze film naast een kassucces ook een kritisch succes gaat worden.

 

Er zijn misschien nog wel tientallen extra redenen waarom X-Men: Days of Future Past een succes gaat worden. Net zoals er ook nog tientallen tegengeluiden voor zullen zijn. Voor mij is het vrij duidelijk, op 22 mei van dit jaar zal ik ’s avonds voldaan de bioscoop uitlopen. Ik zal een fantastische film hebben gezien die weliswaar de gebrekkige continuïteit niet goed zal maken, maar wel doen vergeten. Daarnaast zal er tijdens of na afloop van de aftiteling een teaser getoond worden die me zal doen verlangen naar de volgende X-Men.

Rik Spitters